Pages

vendredi 8 juillet 2011

"Beste Vlamingen, Beste Bart..."

En ce jour particulier, 13lignes fait une exception au ton et au format habituels en retranscrivant une lettre d'un lecteur francophone qui s'adresse aux Flamands dans leur langue:

"Beste Vlamingen, Beste Bart,
Ik ga veel fouten doen. Want Nederlands is mijn taal niet. Ik ben geboren in Wallonië. Ik woon in Brussel. En ik heb Nederlands geleerd in Antwerpen, in het begin van mijn carrière. Het was toen plezant om elke dag in Vlaanderen te gaan werken. Ik moet toegeven: ik ben Waal en ik hou van het Nederlands. Ik vind deze taal en cultuur zeer mooi en rijk. Ik heb daar ook vrienden gemaakt. Soms ging ik mijn kerstmis boodschappen doen in het centrum van A’pen. Maar de dingen zijn veranderd nu. De “Belgique de Papa” is dood, heb ik gelezen. We moeten nu aan de regio’s denken. Zoals veel Walen kan ik me snel aanpassen. Laten we nu eerst aan onszelf denken. Aan Brussel en Wallonië alleen. Ik hoor meer en meer vrienden die naar de “Vlaamse kust” niet meer willen gaan, in de nieuwe omstandigheden. Dat is logisch! Ik ga zelfs geen geld meer spenderen in Vlaanderen, wanneer mogelijk. Pas op! Dit is geen boycot tegen Vlaanderen, het is alleen een kwestie van logica: als de Vlamingen ons vragen onze lot in handen te nemen en meer financiële verantwoordelijkheden te hebben, dat doen we ook! Ik ga nu mijn eigen streek steunen. Ik ga niet meer naar grote winkels die uitgebaat zijn door Vlamingen. Ik verkies Wallonië te steunen in zijn economische herstel. Het lijkt een beetje triestig maar het is het logische gevolg van wat er nu aan de beurt is. Ik zie en lees dat veel Walen klaar zijn voor onafhankelijkheid. Er zijn trouwens nu meer Walen dan Vlamingen die het einde van België kunnen inbeelden! Zie de cijfers! Dat moeten jullie ook er bewust van zijn. Maar dat is geen probleem, denk ik… Want een grote meerderheid in Vlaanderen is bereid te stemmen voor partijen die met als uitgangspunt het einde van België willen vertrekken. Dus iedereen is akkoord… Langzaam komt er dus een oplossing aan deze politieke crisis. Maar pas op, we blijven tolerant en open. Jullie kunnen nog altijd La Roche en Ardenne of Redu eens bezoeken. En jullie kunnen daar rekening houden met onze beste en tweetalige personeel. Tot uw dienst."