vendredi 4 février 2011

Dertien lijnen

Vandaag heb ik beslist om mijn Nederlands opnieuw te oefenen. Ik zal vanaf nu af en toe een “13lijnen” in deze taal schrijven. Met veel taalfouten natuurlijk, want dat is mijn moedertaal niet. Dat maakt niet uit. Ik doe graag fouten. Er is wél iets dat ik wil niet missen: de toekomst van ons land. Je weet nooit. Na de volgende staatshermorming, wil ik de kans behouden om zowel als franstalig en als nederlanstalig beschouwd te worden. Stel u voor dat de wegcode straks gesplitst wordt! Wordt de maximale snelheid op snelwegen hoger voor Vlamingen? Dan spreek ik gewoon Nederlands! Ik wil ook kunnen genieten van de beste medische zorgen. En als er een verschil is tussen beide systemen, wil ik de keuze hebben. Zullen de franstaligen meer belastingen betalen? Dan zeg ik onmiddelijk aan mijn belastingscontroleur: “Dag Wim! Is Jan thuis? Ja, Jan is thuis!” Ik moet nog oefenen. Maar als franstalig, ben ik klaar voor een grote staatshervorming. De uitdaging is eenvoudig: om Belg te blijven in de nieuwe België, moet je gewoon Nederlands leren. Wordt het land ooit volledig gesplitst? Dan vraag ik de dubbele nationaliteit. Zo simpel is 't.

5 commentaires :

 1. Je ne peux laisser un tel suspens, voici donc la suite:

  - Kom maar binnen, Wim
  - Jan, waar ben je?
  - Ik ben op mijn kamer! Kom naar boven, Wim!

  Morgen, tweede les: in de kamer.

  RépondreSupprimer
 2. Tof! En je maakt zeker niet veel fouten! Blijf je Nederlands oefenen! :)

  RépondreSupprimer
 3. want HET is mijn moedertaal niet. Ik MAAK graag fouten. Iets dat ik niet wil missen (woordvolgorde). Je weet MAAR nooit. Wil ik de KEUZE behouden om zowel franstalig als nederlanstalig beschouwd te worden. Als FranstaligE. HET nieuwe België. Al bij al toch een dikke 9/10 hoor!

  RépondreSupprimer
 4. Waahh, misschien waren de teksten een beetje dom, maar het is beter dan de methodes die vandaag gebruiken zijn. We konden de zinnen terug in winkels of in de bus gebruiken, (hebt U geen klein geld?) bijvoorbeeld.
  Ik zoek naar de title van de methode. Heb je het nog?

  Dag Wim,
  Dag mevrouw,
  Is Jan Thuis?
  Ja, Jan is thuis, kom binnen.
  Jaaaaaannn, waar ben je?
  Ik ben op mijn kamer, Wie is daar?
  Wim Kock !
  Kom maar boven Wim
  Ik kom !

  RépondreSupprimer